Borislav Božić – predavanje

Borislav Božić – predavanje

Krećemo s najavama dijelova službenog programa Motovun PhotoHill-a te odmah na početku s ponosom najavljujemo predavanje prof. Borislava Božića, uglednog fotografskog stručnjaka, edukatora i pedagoga iz Rijeke, koji je također predsjednik Fotokluba Rijeka i Fotosaveza Primorsko goranske županije.

Borislav Božić će na Brdu dobrih fotografija održati predavanje na temu:

FOTOGRAFSKA SLIKA, njena estetska dimenzija i društvena uloga kroz povijest

Kakvo je stanje stvari danas, sada, ovaj čas, što se fotografije tiče?

U pojavnom, realnom svijetu, bez kontekstualizacije nemamo jasnu granicu što je art, a što je fotografija kao realitet neke druge životne platforme.

Estetska dimenzija, korelativnost s vremenom nastanka, njena suvremenost, jesu li ovo opravdana pitanja i teme u analizi statusa fotografskog stvaralaštva danas.

Profesionalna scena /fotografska/ što je to uopće? I kako tumačiti ovaj pojam danas u sveopćem i likovnom i svakom drugom manifestnom kontekstu.

Koliko je danas aktualna misao i stav Man Raya s početka dvadesetog stoljeća s obzirom na sveobuhvatnu i tehnološku i svaku drugu evoluciju civilizacije u ovih sto i nešto godina od izricanja njegovog stava.

Jasno je i nedvosmisleno da smo u intenzivnom dobu slike i to dominantno fotografske slike i zato je važno u svakoj prilici gdje se okupljaju fotografski autori  i zajedničkim energijama promoviraju fotografiju i na ovaj način problematizirati stanje stvari, fotografsko stanje stvari.

Ovo su natuknice ili mentalni okviri kojima se predavanje bavi. Razumljivo da poslije izlaganja svi sudionici mogu svojom diskusijom, iskazanim  stavom doprinijeti rasvjetljavanju svih dvojbi koje prati ova tema.

Više o predavaču – Borislav Božić diplomirao je na studiju likovne kulture smjer grafiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci i stekao zvanje profesora likovne kulture i umjetnosti. Pored profesionalnog posla u školi, slikanje, grafika i fotografija su važan dio njegove umjetničke prakse. Završio je nekoliko edukativnih programa pa je stekao zvanja majstor fotografije i specijalist za obradu digitalne fotografije. Kao vrstan metodičar i poznavatelj struke često drži stručna predavanja i vodi mnogobrojne radionice. Više o bogatom iskustvu predavača pročitajte na: http://borislavbozic.com/cv/

naslovna fotografija: internetski portal MojaRijeka.hr

Na Motovun PhotoHill 2018 se možete prijaviti ovdje: https://goo.gl/qbiKrL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *