Stari fotografski procesi – Miroslav Arbutina Arbe

Stari fotografski procesi – Miroslav Arbutina Arbe

Iz Centra za stare fotografske tehnike “Atelier Siscia” – Sisak nam na #MotovunPhotoHill dolazi ugledni sisački majstor fotografije Miroslav Arbutina – Arbe, koji će nas odvesti u svijet starih fotografskih procesa, izvan sfera digitalne, ali i analogne fotografije.

Nakon kratkog uvoda u povijest fotografije, predavač će dati osvrt na nastanak Centra za stare fotografske procese “Atelier Siscia” i prikazati kratki film o jednom od sedam starih fotografskih procesa koje radi u Centru. Potom će sudionicima predavanja demonstrirati tehniku izrade mokrog kolodija, a netko od prisutnih će imati mogućnost i samostalno izraditi mokri kolodij.

Miroslav Arbutina Arbe, nekadašnji fotoreporter Jutarnjeg lista, izrađuje fotografije u tehnici mokrog kolodija po receptu iz davne 1854. godine. U svijetu je sve popularniji povratak postupcima izrade fotografija iz davne prošlosti, a svakako najintrigantniji postupak je izrada fotografija tehnikom mokrog kolodija koju je patentirao Frederic Scott Archer 1854. godine. Sisak se pridružio malobrojnim gradovima u Hrvatskoj i Europi u kojima se fotografije izrađuju postupkom mokrog kolodija, a sada se na jedan dan tom probranom društvu priključuje i Motovun!

Jutarnji list je krajem 2015. godine napisao sjajan članak o Miroslavu Arbutini i Centru za stare fotografske procese “Atelier Siscia”, a isti možete pročitati ovdje: https://www.jutarnji.hr/vijesti/bajkoviti-portreti-prema-receptu-starih-majstora-kako-je-sisacki-majstor-fotografije-rekao-zbogom-digitalnom-pa-cak-i-analognom…/194074/

Prijavi se na #MotovunPhotoHill: https://airtable.com/shrgAOyQxxblHkiot i vidimo se na #BrdoDobrihFotografija! 📸

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *