Izložba: small world (Sandra Stoić)

Izložba: small world (Sandra Stoić)

Na Motovun PhotoHill-u se publici sa svojom izložbom pod nazivom “small world” predstavlja autorica Sandra Stoić u ime prijateljskog nam Fotokluba Kadar iz Slavonskog Broda. Na izložbi ćete moći pogledati i fotografiju pod nazivom “Morning climbing” za koju je lani dobila FIAP Gold medal.

Sandra Stoić nagrađivana je fotografkinja i članica Fotokluba Kadar SB od 2014. godine. Predanost radu, upornost, snalažljivost i ljubav prema fotografiji, upravo je ono što je dovelo do njene prve samostalne izložbe.  Njena sklonost prema umjetnosti najviše je došla do izražaja upravo kroz fotografiju. Ljubiteljica je prirodnih ljepota i malog živog svijeta kojeg nerijetko i ne zamjećujemo. Close up i makro fotografija područje je kojem se u potpunosti posvetila. Na Sandrinim fotografijama možete vidjeti čudesan i čaroban svijet malih bića, trenutke koje je nemoguće zapaziti kroz užurbanu svakodnevicu.

Koliko je zapravo veliki taj “mali” svijet, koliko je divan, raznolik i poseban, osebujan i šaren imate priliku vidjeti na Brdu dobrih fotografija, a ovdje možete pročitati što su autori knjige “Kreativna makrofotografija” rekli o Sandri i njenom radu:

U fotografiji mi je najvažnija misija edukacija i prenošenje znanja. S Petrom Sabolom upustio sam se 2014. godine u nevjerojatno kompleksan projekt u kojem nam je cilj bio knjigom čitateljima prenijeti njegov kreativan proces od početka do kraja. To smo uspjeli 2016. godine izdanjem “Kreativne makrofotografije”. Sandra je knjigu kupila odmah kad je izašla i pročitala ju temeljito. Ona je tip čitatelja kakvoga svaki autor zamišlja, tip studenta kakvoga svaki mentor priželjkuje. U nekoliko mjeseci praktičnog rada, Sandra je u području makrofotografije doslovce procvjetala. Strast s kojom je radila u tom svojem fotografskom rastu, i s kojom nastavlja raditi, rijetka je među stvarateljima. Neizmjerno me veseli svako napredovanje fotografa, svaki najmanji pomak k boljem, čišćem, jasnijem, artikuliranijem izrazu. Sandra je primjer kako je moguće brzo napredovati uz vrhunskog mentora. Tu mislim na Sabola i njegovo iskustvo. Sebe tek smatram asistentom koji je u Sandrinom napredovanju olakšao komunikaciju s mentorom, raščistio pojmovlje, napravio malo reda i sustava. Sandrine fotografije pokazuju zrelost, ne samo tehničku, nego i estetsku. Sa zanimanjem pratim njezin rad i očekujem daljnje probijanje granica kreativnosti.

Davor Žerjav – publicist, pedagog i fotograf

Sandra Stoić moja je prijateljica koji i ne poznajem baš dugo, tek par godina. No svojim je entuzijazmom i snažnom voljom za učenjem i savladavanjem tehnike kod makro fotografije pokazala da je jedan od naprednijih autora u ovom polju fotografije što se tiče naših prostora. Ne tako davno kupila je od mene fotografsku opremu, vrlo sličnu onoj koju i sam koristim. Imali smo priliku fotografirati jedno jutro skupa te smo tom prilikom izmijenili mnoga iskustva. Primijetio sam da je jedna od rijetkih autora koji vrlo brzo uče i savladavaju određene vještine, da je uporna i marljiva. Sve je to vidljivo po njenim recentnim radovima koji svojim kompozicijama, motivom te pažljivim odabirom pozadine i kolorita zaslužuju biti izloženi i prikazani svima koji cijene fotografsku umjetnost te prirodu općenito. Iako je djelovala pokolebano u naumu da ostvari svoju prvu samostalnu izložbu, pitavši pritom mene, kao mentora, bio sam oduševljen idejom. Znam da je po prirodi podosta samokritična, no i sebe samog poznajem kao takvog, te sam ju pritom ohrabrio te joj sugerirao da se odvaži i napravi to upravo sada. Ovaj ciklus fotografija obilježen je kao početak, prvih par godina njenog rada u ovom području fotografije te je odskočna daska za put kojeg predviđam vrlo uspješnim i plodonosnim.

Petar Sabol – EFIAP/Platinum, EPSA, SONY Imaging Ambassador

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *